Nazaré

Dit is de derde dag dat we in Nazaré liggen. Er is geen wind – ondanks de Antwerpenaar hier aan boord – en dus hebben we beslist om enkele dagen hier te blijven.

Nazaré is bij de surfers bekend omwille van zijn gigantische golven van om en bij de 30 m hoog. Deze kunnen hier voorkomen tussen oktober en maart als het stormt. Dit is omdat er hier onderzees een grote kloof ligt

Nu is er echter helemaal geen sprake van hoge golven. De diepte van de zee heeft wel als pluspunt dat er hier heel veel vis zit en Nazaré vanouds al een vissersdorp is.

De vissersvrouwen dragen hier op feestdagen en in de winter volgens de traditionele klederdracht zeven rokken. Dat hielp hen destijds warm te houden op het strand als ze op de mannen stonden te wachten als ze terug kwamen met hun vangst, waarbij ze hun rokken over hun schouders tilden, maar ook om de golven te tellen (zoals een telraam). Golven hebben namelijk een bepaald ritme, en om de zeven zit er een grote bij, die ervoor kon zorgen dat het bootje van manlief aanspoelde op het strand.

In de loop der tijden kon Nazaré uitbreiden mede door het verschuiven van de tectonische platen. Bovenop een steile rots ligt het oude deel van de stad. Deze kan je bereiken met een lift. Honden toegelaten, in een bench die ze zelf hadden voorzien.

Helaas kwam er toen we stonden aan te schuiven ineens een grote wolk mist aanzetten die natuurlijk rond de rots bleef hangen. Het leverde ‘andere’ foto’s op.

Gisteren dachten we een auto te huren maar het is een wereldwijd probleem: er is een schaarste wat huurwagens betreft. Bovendien is er in augustus traditioneel veel vraag.

Maar de vriendelijke havenmeester, Paulo, van de Clube Navale de Nazaré (CNN) had gelukkig een oplossing voor ons. Hij bracht ons in contact met Joaquin van alma nazare tours Joaquin gidst en taxi’t tegelijkertijd. Hij spreekt vloeiend Engels en weet veel te vertellen over Nazaré en de omgeving. Bovendien lette hij graag op Dushi terwijl wij binnen gingen om de kloosters te bekijken. Een top-idee!

We bezochten met hem het centrum van de oude stad, en dan twee abdijen van Alcobaça en Batalha, die allebei UNESCO Werelderfgoed zijn geclassificeerd. Met reden !

Abdij van Alcobaça
Alcobaça
Grafmonument van koning Jao
Detail van grafmonument – de kerk uitgebeeld als hond, die ondergeschikt was aan de koning
Alcobaça
Alcobaça
Batalha
Batalha
Batalha
Batalha
Batalha
In Batalha is er ook een monument voor de onbekende soldaat uit WO I. Het was net de wissel van de wacht.

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.