Muros

We vertrokken net uit Muros. Nog voor het ontbijt.

We lagen er sinds donderdag late namiddag. Het was een zwoele namiddag geweest, met amper wind en veel uren varen op motor. Toen we aan land waren begon het ook te regenen en waren er plots krachtige windstoten.

Muros by night

Bart was er niet gerust in. Hij wou zo snel mogelijk terug naar de boot om extra ketting te steken, om zeker te zijn dat ons anker niet los zou komen. Niet zo heel ver achter ons werd het water immers heel ondiep. Hij heeft de nacht dan in de kuip gewaakt met een oog op de ankerwacht en de dieptemeter. Het Rocna anker en de 50 meter ketting hebben hun werk gedaan. Het werd een kort nachtje!

Vrijdag ochtend bracht Bart me aan land. Ik ging op missie om nog bij een Spaanse kapster mijn haar te laten knippen : In het Spaans zal het me misschien nog lukken om uit te leggen hoe ik het wil, in het Portugees wordt het onmogelijk, vrees ik. Na drie kappers moest ik van een kale reis (hebben jullie hem ?) terugkeren. Er was namelijk een feestdag dit weekend. Santa Carmén en alle kappers waren volgeboekt!

Gezien Muros een stadje is dat gegroeid is uit een vissersdorp met een vrij grote vissershaven wordt dit feest hier uitbundig gevierd. Santa Carmén is immers de beschermster van alle zeevarenden.

We hadden echter geen vermoeden dat het zó uitbundig zou zijn. Vrijdagavond rond een uur of zes knalden de eerste vuurpijlen! Teken dat de festiviteiten geopend waren. De kermis ging open. Later die avond startte een wervelende show op een gigantisch podium door Orquestre New York. Het bleek geen lokaal groepje te zijn. Twee uur lang dansten en zongen de drie zangers en twee zangeressen op het ritme van salsa, merengue, bachata en cumbia ondersteund door een orkest met een gitarist, basgitarist, percussionist en vier blazers. Echt heel tof! Achteraf was er nog mogelijkheid tot verder feesten met een DJ.

Na de korte nacht, werden we zaterdagochtend opnieuw door knallende vuurpijlen gewekt! Deze keer waren er twee ‘fanfares’ die door de stad gingen, één zoals we ze bij ons kennen, een andere met doedelzakken en trommels.

De dichte mist die er hing deed ons besluiten om nog een dagje extra te blijven liggen. Met al die rotsen hier, en met de viveiro’s (wat er precies wordt gekweekt zijn we buiten weten gekomen, waarschijnlijk vis of zeevruchten) moet je hier immers extra uitkijken waar je vaart!

Viveiro.

Zaterdagavond was er een maritieme processie : onder langdurig knallen van vuurpijlen en sirenelawaai vaarden een flink aantal boten in stoet uit. Dushi vond het vre-se-lijk!

Omdat we intussen gezien hadden dat er voor zaterdagavond ook vuurwerk gepland stond. En omdat we gezien hadden dat dat vlakbij onze ankerplek zou worden afgeschoten besloten we om wat verderop te gaan ankeren op een plek waar ook een andere Belgische boot lag (waarvan we de eigenaars eerder die dag tegen het lijf liepen). Zo liepen we geen kans om schade op te lopen door een gemiste vuurwerk pijl…

Doe het hen maar na ! De rookwolk na de eerste vuurwerk pijl had de vorm van een schaap!

We zaten wel nog steeds op de eerste rij om het vuurwerk.

Vandaag varen we naar Ria de Arousa. We hoorden daarnet op de achtergrond alweer de vuurpijlen knallen. Gelukkig hadden we het deze keer voorzien en zijn we nog voor het ontbijt vertrokken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.